vernebygget_peab-bjorn-bygg_foto-orjan-marakatt-bertelsen-9.webp

Høy solrefleksjon – redusert kjølebehov

Protan Cool Roof er et system der det benyttes hvitt takbelegg med dokumentert høy solrefleksjonsverdi (SRI – Solar Reflectance Index) – og redusert kjølebehov.

arrow_downward

Protan Cool Roof

En hvit takflate med høye solrefleksjonsegenskaper gir vesentlig lavere temperatur i en kompakt takkonstruksjon enn mørkere farger. Protan Cool Roof er i praksis er et hvitt takbelegg med dokumentert høy solrefleksjonsverdi (SRI – Solar Reflectance Index).

Det er derfor mye benyttet til bygninger hvor man har en bevisst tilnærming til refleksjon av sollys og temperaturen på taket, for eksempel for kjølelagre eller tak hvor det skal monteres solcellepaneler.

Det er også flere bærekraftsfordeler med et hvitt Cool Roof-tak: Høy solrefleksjonsverdi gjør samtidig taket mer holdbart, reduserer bygningens energibehov i tilknytning til kjøling og motvirker oppvarming av byområder (Urban Heat Island Effect). I kjøligere klimaer kan det være hensiktsmessig å legge hvitt takbelegg foran friskluftsinntaket til f.eks. klimaanlegg, fordi temperaturen her vil være flere grader kaldere enn på resten av flaten.

Produktet som benyttes i et Protan Cool Roof-taksystem er en hvit Protan SE som mekanisk eller som et vakumtak. 

Protan Cool Roof er testet i henhold til ASTM C 1549-04 og ASTM C 1371-04a etter godkjente metoder fra Cool Roof Rating Council (CRRC).

Gard Brunsell - Salgs- og Markedssjef

Gard Brunsell

Salgs- og Markedssjef