Med solid erfaring som taktekker, BAS og hovedverneombud i Protan Entreprenør Midt-Norge, går Per Kristian Bangsrud nå inn i rollen som HSEQ Supervisor. Fokus fremover blir systematisk kvalitetsarbeid, styrket avviksrapportering og målrettet HMS-oppfølging – med mål om å redusere reklamasjoner og heve den operative standarden ute på prosjektene.
– Jeg har vært heldig som har fått jobbe med så mange ulike prosjekter og utfordringer i løpet av årene. Med bakgrunn både som taktekker og flere år i serviceavdelingen, har jeg fått bred kunnskap om faget og hvordan ting fungerer ute på taket, sier Bangsrud.
Han gikk rett inn i en BAS-rolle da han begynte i Protan Entreprenør Midt-Norge, og har samtidig vært verneombud i region Midt-Norge i 10 år, og hovedverneombud siden 2021.
– Jeg har sett at vi har et forbedringspotensial, både når det gjelder HMS og kvalitet. Nå ser jeg frem til å kunne bidra mer systematisk – blant annet gjennom jevnlig kursing av våre folk, slik at kvaliteten blir lik, uavhengig av hvem som gjør jobben.
Trygghet og trivsel
Motivasjonen for å ta steget inn i rollen som HSEQ Supervisor er tydelig: han brenner for at folk skal være trygge på jobb.
– Jeg vil at alle skal komme hjem like hele. Det er det viktigste, og det ligger i bunnen for alt vi gjør. I tillegg synes jeg det er spennende å kunne prøve noe nytt og samtidig bruke den erfaringen jeg har med meg.
En viktig del av jobben blir å gi tilbakemeldinger – både på det som er bra, og det som kan bli bedre.
"Jeg er opptatt av at vi skal være åpne, lyttende og ha respekt for hverandre. Når man kommer opp på et tak, må man være litt ydmyk. Tekkerne våre skal føle seg sett og hørt – det gir trygghet og bedre kvalitet."
Mer struktur og bedre vaner
Bangsrud mener bransjens største utfordring er sløvhet i hverdagen.
– Vi må bli flinkere til å planlegge og bruke kompissjekker. Å få noen andre til å se over det du har gjort kan gjøre stor forskjell. Sluttkontroll med bilder er viktig, men det bør også gjøres kontroller jevnlig gjennom uka.
Han ser også at det meldes inn for få avvik.
– Mange tenker at “det gikk jo bra”, men det er viktig å si ifra – også på vegne av kollegaen din. Det handler om å bry seg. Vi må bli flinkere til å spille hverandre gode og få folk til å ta mer eierskap til jobben sin.
Samspill og kunnskapsdeling
I likhet med kollegaene Hans Ragnar Braathen og Svein Arne Andresen, er Bangsrud opptatt av erfaringsdeling og godt lagspill.
– Jeg vil gjerne ut på takene sammen med folk og dele av det jeg kan. Svein er sterk på det byggetekniske, og Hans Ragnar har lang erfaring med HMS. Jeg har lang erfaring som taktekker og BAS, sammen er vi et godt team og kan løfte oss i fellesskap.
– Som Hans Ragnar sier: «Vi må gjøre ting riktig første gang». Da sparer vi både tid og penger – og vi kan bruke overskuddet på hyggelige ting sammen.
Bedre planlegging, færre løft
Bangsrud ser også et klart potensial for bedre balanse mellom produksjon og sikkerhet.
– Taket skal være sikret før vi begynner, enten det er vi eller hovedentreprenøren som står for det. I tillegg må vi tenke smartere rundt vareplassering – det sparer oss for både tid og tunge løft.
Han ønsker også å ta en aktiv rolle i læring og utvikling ute på prosjektene.
– Jeg ser på meg selv som en slags mentor – noen som kan komme med råd, vise alternative arbeidsmetoder og hjelpe kollegaer til å jobbe både smartere og tryggere. Her har vi mye å hente, både på kvalitet og økonomi.
Reklamasjonsfokus og rådgivning
Allerede nå har han konkrete planer for hva han vil ta tak i.
– Reklamasjoner er et hovedfokus. Vi skal ut på besøk, drive med opplæring og veiledning, og samtidig løfte HMS-arbeidet. Målet er at alle våre ansatte kommer trygt hjem.
Til syvende og sist handler det om å bidra til en sterkere kultur for kvalitet og engasjement.
– Jeg har vært i Protan lenge, trives godt og ønsker å gi noe tilbake. Hvis jeg kan være med å løfte både kvaliteten og miljøet ute på byggeplassene, så er det mer enn nok motivasjon for meg.